Camí Neocatecumenal

EL CAMÍ NEOCATECUMENAL      (Pàgina oficial)

Responsable de les Comunitats:

Xavier Viñals i Viñals / Mail: vinalsvinals@gmail.com

Virgen del Camino Neocatecumenal

En paraules de sant Joan Pau II, el Camí Neocatecumenal és “un itinerari de formació catòlica vàlida per a la societat i els temps actuals”. Aprovat definitivament per Benet XVI el dia 11 de maig de 2008, el “Camí”, com tradicionalment se l’anomena, té els seus orígens entre els habitants de les barraques del barri de Palomeras Altas de Madrid, els quals, l’any 1964, van creure en l’Evangeli que, amb la Bíblia a la mà, els anunciaren dos laics que vivien amb ells: Francisco José (Kiko) Gómez-Argüello i Carmen Hernández. Quan Mn. Casimiro Morcillo, aleshores arquebisbe de Madrid, conegué aquest nou itinerari d’iniciació cristiana, animà els fundadors a portar-lo a les parròquies que el sol·licitessin. Fou així com el Camí es va difondre gradualment per l’arxidiòcesi de Madrid i per altres diòcesis espanyoles. L’any 1968 arribà a Roma i es pot dir que, d’aleshores ençà, no ha parat d’estendre’s per tot el món.

Posat sota la jurisdicció del bisbe diocesà, l’àmbit ordinari d’arrelament del Camí és la parròquia, dins de la qual és viscut en el si d’una petita comunitat que té com a model la Sagrada Família de Natzaret, lloc històric on el Déu fet home va créixer “en saviesa, edat i gràcia”, sotmès a Josep i Maria.

El Neocatecumenat consta de les catequesis inicials -que duren dos mesos i que tenen el seu punt culminant en l’anunci del kerigma o bona notícia de la salvació- i de l’itinerari neocatecumenal, dividit en diverses etapes, en què els neocatecúmens van revivint el baptisme que van rebre de petits, guiats per un equip de catequistes i sostinguts per la paraula de Déu, l’eucaristia i la vida en comunitat. A mesura que els germans d’una comunitat progressen en la fe, comencen a fer-se visibles els signes de la comunió, especialment el perdó i l’amor a l’enemic.

A la parròquia de Sant Antoni de Pàdua el Camí s’inicià l’any 1973 per voluntat del sacerdot salesià José León Echarri, qui, “tocat pel Senyor” (1), l’acollí amb entusiasme. Actualment en formen part més de dos-cents germans, joves i adults, distribuïts en deu comunitats.

(1) Ramón Alberdi: Los salesianos en Sant Vicenç dels Horts. 1895-1995, pàg. 352.